Celem studiów jest zapoznanie Uczestników z: 1) wiedzą z zakresu specyfiki żywienia osób starszych wynikającą z ich fizjologicznych potrzeb; 2) wiedzą i umiejętnościami w zakresie antropometrycznej i laboratoryjnej oceny stanu odżywienia; 3) wiedzą w zakresie występowania i dietoterapii zaburzeń odżywiania; 4) wiedzą w zakresie żywienia klinicznego osób starszych; 5) wiedzą z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób w obrębie poszczególnych układów narządów występujących w okresie starzenia; 6) aktualną wiedzą z zakresu zaleceń i przeciwskazań do stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej; 7) wiedzą w zakresie stosowania farmakoterapii i fitoterapii osób starszych oraz interakcji z żywnością i/lub suplementami diety; 8) aktualną wiedzą w zakresie żywienia i suplementacji seniorów o zwiększonej aktywności fizycznej; 9) regulującymi prawnymi i zasadami żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego; 10) oceną i planowaniem jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym osób starszych z uwzględnieniem stanu fizjologicznego, chorób, farmakoterapii, suplementów diety i/lub żywności wzbogacanej; 11) specyfiką efektywnego prowadzenia prozdrowotnej edukacji żywieniowej wśród seniorów. Zdobyta wiedza i umiejętności będą przydatne w pracy absolwentów tych studiów celem zachowania lub poprawy jakości zdrowotnej życia seniorów. Po ukończeniu studiów słuchacz otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Nabór już trwa.
Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich, doktoranckich) wszystkich typów. Tematyka studiów będzie szczególnie przydatna dla dietetyków, spec. ds. żywienia człowieka, zajmujących się żywieniem osób starszych w gabinetach dietetycznych lub poradnictwa żywieniowego, intendentów w domach opieki, w domach pomocy społecznej, w szpitalach, w hospicjach, w zakładach opiekuńczo-leczniczych, sanatoriach i uzdrowiskach. Również studia dedykowane są dla osób kontrolujących sposób żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego (pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych), osób świadczących usługi w zakresie żywienia seniorów (firm cateringowych) lub osób prowadzących edukację żywieniową. Ponadto studia skierowane są do nauczycieli (szkół średnich, policealnych i wyższych) dietetyki, żywienia, technologii żywności oraz wszystkich chętnych pragnących zdobyć, poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu programu studiów.
2 semestry, 160 godz.
Lp. | Nazwa przedmiotu | Liczba godzin |
---|---|---|
1. | Zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodzące w okresie starzenia | 6 |
2. | Antropometryczna ocena stanu odżywienia osób starszych | 12 |
3. | Żywienie kliniczne osób starszych | 6 |
4. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządów zmysłów i powłoki skórnej | 8 |
5. | Zaburzenia odżywienia u osób starszych | 4 |
6. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu pokarmowego osób starszych | 8 |
7. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządu ruchu osób starszych | 10 |
8. | Żywność funkcjonalna w diecie osób starszych | 4 |
9. | Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej dla osób starszych | 8 |
10. | Żywienie zbiorowe w placówkach opieki dla osób starszych | 5 |
11. | Edukacja i poradnictwo żywieniowe osób starszych | 5 |
12. | Żywność wzbogacana w diecie osób starszych | 8 |
13. | Suplementy diety w żywieniu osób starszych | 8 |
14. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób endokrynologicznych osób starszych | 10 |
15. | Żywienie osób starszych aktywnych fizycznie | 6 |
16. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób neurologicznych osób starszych | 6 |
17. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób nowotworowych osób starszych | 6 |
18. | Diagnostyka laboratoryjna w ocenie stanu odżywienia osób starszych | 6 |
19. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego | 8 |
20. | Żywienie wspierające układ immunologiczny i mikrobiotę przewodu pokarmowego letni | 8 |
21. | Fitoterapia osób starszych | 6 |
22. | Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa osób starszych a interakcje leków z żywnością i suplementami diety | 6 |
23. | Ocena jadłospisów i planowanie żywienia osób starszych z uwzględnieniem chorób | 6 |
24. | Egzamin końcowy | 0 |
RAZEM | 160 |
Warunkiem ukończenia studiów i uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
Terminy zjazdów w semestrze zimowym roku akademickiego 2021/2022:
I zjazd: 16-17.10.2021
II zjazd: 20-21.11.2021
III zjazd: 04-05.12.2021
IV zjazd: 08-09.01.2022
V zjazd: 05-06.02.2022
Zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, członków Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego, pracowników naukowych innych uczelni w kraju zajmujących się zagadnieniami poruszanymi w ramach studiów. Będę to m.in.
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia
tel. 506 554 665
e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl
pok. 106, bud. H
4500 PLN
Cena: 4500 zł.
Płatność, w przypadku osób dokonujących wpłat indywidualnie, została rozłożona na 4 raty.
W przypadku większej liczby rat - należy skontaktować się z Kierownikiem studiów.
Opłata za studia następuje dopiero po otrzymaniu od kierownika studiów informacji o zebraniu się grupy i uruchomieniu studiów, wyłącznie na indywidualne konto słuchacza widoczne po zalogowaniu na własnym profilu (login i hasło, jak przy rejestracji na studia).
Prosimy o nieuiszczanie wpłat, przed otrzymaniem takiej informacji .
Rekrutacja i składanie dokumentów w formie papierowej oraz obsługa administracyjna odbywa się w :
Centrum Kształcenia Ustawicznego (pokój 3 lub 4); Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, ul. Kamienna 43, 53-307 Wrocław.
Serdecznie zapraszamy do kontaktu telefonicznego (pod nr 71 36 80452 lub 71 36 80949) i mailowego w godz. 8:00-15:00.
Godziny otwarcia biura znajdują się w zakładce kontakt.
Dokumenty należy składać listownie na adres: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Centrum Kształcenia Ustawicznego ul. Komandorska 118/120,53-345 Wrocław
Osoba do kontaktu: mgr Agnieszka Manowska; tel. 71 36 80 452, e-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl
Kontakt do kierownika studiów (organizacja i program studiów): e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl; tel. 71 36 80 254; 506554665
Termin zakończenia rekrutacji: 2021-10-10
§ Studia realizowane we współpracy z Polskim
Towarzystwem Żywienia Klinicznego.
§ Świadectwo ukończeniu studiów
podyplomowych prestiżowej Uczelni w języku polskim i angielskim.
§ Komfortowe warunki w salach wykładowych,
ćwiczeniowych (m.in. zajęcia komputerowe przy jednoosobowych stanowiskach)
oraz laboratoryjnych (obowiązuje biały fartuch laboratoryjny ochronny).
§ Możliwość ubiegania się o zniżkę w opłacie
za studia:
ü dla klientów instytucjonalnych, w
przypadku gdy liczba osób z jednej organizacji, uczestniczących w danej edycji
jest większa niż 3,
ü dla stałych klientów, tj. osób które w
ciągu co najwyżej 2 lat przed rozpoczęciem studiów podyplomowych ukończyły
studia lub szkolenia organizowane przez Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu,
ü dla pracowników instytucji współpracujących z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu.
Nabór już trwa !
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
Zapisy zamknięte.
Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.
Załóż konto