NOWY KIERUNEK Dietetyka geriatryczna: Odkryj tajniki zdrowego starzenia się!
Czy chcesz posiadać wiedzę i umiejętności, które pozwolą Ci pomagać osobom starszym w osiągnięciu długiego, zdrowego i pełnego życia? Jeśli tak, to studia podyplomowe z dietetyki geriatrycznej są właśnie dla Ciebie!
Nasze studia podyplomowe koncentrują się na wąskiej dziedzinie dietetyki, która skupia się na potrzebach żywieniowych osób starszych. Ten dynamiczny i rozwijający się obszar umożliwia specjalistom, zrozumienie i wsparcie starszych pacjentów w osiąganiu optymalnego zdrowia i dobrej kondycji.
Dlaczego warto wybrać studia podyplomowe z dietetyki geriatrycznej?
Podczas studiów podyplomowych z dietetyki geriatrycznej oferujemy nie tylko wartościową wiedzę teoretyczną, ale także praktyczne doświadczenie: część zajęć odbywa się w nowoczesnej sali komputerowej oraz w specjalnie wyposażonym laboratorium, zapewniając możliwość przetestowania wiedzy w kontrolowanych warunkach.
Nasza oferta studiów podyplomowych jest wynikiem owocnej współpracy z Polskim Towarzystwem Żywienia Klinicznego, co gwarantuje najwyższą jakość programu nauczania i dostęp do najnowszych badań i osiągnięć w dziedzinie dietetyki geriatrycznej.
Dołącz do nas, aby stać się specjalistą od żywienia osób starszych i mieć realny wpływ na ich zdrowie i dobre samopoczucie!
Studia podyplomowe są skierowane w szczególności do:
2 semestry, 160 godz.
Pobierz program studiów do wydruku
Lp. | Nazwa przedmiotu | Liczba godzin |
---|---|---|
1. | Zmiany anatomiczne i fizjologiczne zachodzące w okresie starzenia | 6 |
2. | Antropometryczna ocena stanu odżywienia osób starszych | 12 |
3. | Żywienie kliniczne osób starszych | 6 |
4. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządów zmysłów i powłoki skórnej | 8 |
5. | Zaburzenia odżywienia u osób starszych | 4 |
6. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu pokarmowego osób starszych | 8 |
7. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób narządu ruchu osób starszych | 10 |
8. | Żywność funkcjonalna w diecie osób starszych | 4 |
9. | Analiza składu suplementów diety i żywności wzbogacanej dla osób starszych | 8 |
10. | Żywienie zbiorowe w placówkach opieki dla osób starszych | 5 |
11. | Edukacja i poradnictwo żywieniowe osób starszych | 5 |
12. | Żywność wzbogacana w diecie osób starszych | 8 |
13. | Suplementy diety w żywieniu osób starszych | 8 |
14. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób endokrynologicznych osób starszych | 10 |
15. | Żywienie osób starszych aktywnych fizycznie | 6 |
16. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób neurologicznych osób starszych | 6 |
17. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób nowotworowych osób starszych | 6 |
18. | Diagnostyka laboratoryjna w ocenie stanu odżywienia osób starszych | 6 |
19. | Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego | 8 |
20. | Żywienie wspierające układ immunologiczny i mikrobiotę przewodu pokarmowego letni | 8 |
21. | Fitoterapia osób starszych | 6 |
22. | Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa osób starszych a interakcje leków z żywnością i suplementami diety | 6 |
23. | Ocena jadłospisów i planowanie żywienia osób starszych z uwzględnieniem chorób | 6 |
24. | Egzamin końcowy | 0 |
RAZEM | 160 |
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów jest:
Egzamin końcowy ma formę ustną i odbywa się w trybie stacjonarnym.
Forma egzaminu może ulec zmianie. O ostatecznej formie zaliczenia decyduje kierownik studiów podyplomowych.
W ramach studiów na tym kierunku oferujemy:
Kierownik studiów podyplomowych przed rozpoczęciem zajęć przesyła szczegółowe informacje organizacyjne oraz terminy zjazdów. Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych jest wydawane w języku polskim wraz z odpisem w języku angielskim.
Terminy zjazdów w semestrze zimowym 2024/2025:
I zjazd - 26-27.10.2024
II zjazd - 23-24.11.2024
III zjazd - 14-15.12.2024
IV zjazd - 18-19.01.2025
V zjazd - 08-09.02.2025
Zajęcia będą prowadzone przez doświadczonych pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, członków Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego oraz pracowników naukowych innych uczelni zajmujących się zagadnieniami poruszanymi w ramach studiów.
Chcesz poznać naszych prowadzących? Zajrzyj do sekcji "dodatkowe informacje" zamieszczonej na dole strony.
dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia
tel. 506 554 665
e-mail: zuzanna.goluch@ue.wroc.pl
pok. 106, bud. H
4500 PLN
Oferta promocyjna — możliwość ubiegania się o zniżkę mają:
W tej sprawie prosimy o kontakt z kierownikiem studiów podyplomowych.
Istnieje możliwość rozłożenia opłaty na raty:
2 - dla os. indywidualnych, os. prowadzących działalność gospodarczą, firm i instytucji
4 - wyłącznie dla os. indywidualnych
6 - wyłącznie dla os. indywidualnych
W tym celu prosimy o wiadomość mailową do koordynatora studiów z informacją o wybranej ilości rat.
Ważne! Opłata za studia powinna zostać dokonana dopiero po otrzymaniu od kierownika studiów informacji o zebraniu się grupy i uruchomieniu kierunku. Numer konta do wpłat będzie widoczny po zalogowaniu na indywidualny profil słuchacza. W tytule prosimy wpisać imię, nazwisko i kierunek studiów.
Nie pobieramy opłaty wpisowej.
Faktury VAT są wystawiane na życzenie i przesyłane mailowo zgodnie z zasadami umieszczonymi na stronie: https://www.podyplomowe.ue.wroc.pl/145,faktury.html
▶ Koordynator CKU
Agnieszka Manowska
tel: 71 36 80 452
e-mail: agnieszka.manowska@ue.wroc.pl
Rekrutacja na studia rozpoczyna się od wypełnienia formularza dostępnego na dole strony pod przyciskiem: ZAPISZ SIĘ NA STUDIA.
Aby wygenerować niezbędne dokumenty, kandydat powinien założyć w naszym systemie indywidualne konto. W zakładce Rekrutacja i dokumenty znajduje się krótka instrukcja dotycząca tego procesu.
Prosimy o dostarczenie kompletu dokumentów rekrutacyjnych najpóźniej w ostatnim dniu rekrutacji. Można to zrobić:
Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w zakładce Kontakt.
W przypadku pytań dotyczących kwestii merytorycznych oraz dostępu do zespołów i zajęć w aplikacji MS TEAMS prosimy o kontakt z kierownikiem studiów.
Termin zakończenia rekrutacji: 2024-10-10
Termin uruchomienia studiów: 2024-10-26
Poznaj wykładowców, którzy poprowadzą zajęcia:
- dr hab. inż. Zuzanna Goluch prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu, kierownik studiów
- dr n. med. Anna Zmarzły
członek zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Kierownik Poradni Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego, we Wrocławiu
- prof. dr hab. inż. Joanna Wyka
Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- prof. dr hab. inż. Julita Reguła
Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
dr hab. inż. lek med. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, w Warszawie
- dr hab. inż. Mirosława Teleszko, prof. UEW
Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu
- dr n. farm. Magdalena Hurkacz
Katedra i Zakład Farmakologii Klinicznej, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
- dr n. farm. Aldona Wierzbicka-Rucińska
Zakład Biochemii, Radioimmunologii i Medycyny Doświadczalnej, Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
- płk dr n.med. Maciej Kentel
Wyższa Szkoła Fizjoterapii, Klinika eMKa Med Centrum Medyczne we Wrocławiu
- dr inż. Anna Sobczak-Czynsz
Fizjoline Centrum Rehabilitacji i Treningu Personalnego w Szczecinie
- dr inż. Joanna Fugiel
Dom Pomocy Społecznej im. Dr E. Wojtyły w Szczecinie
- dr inż. Gabriela Haraf
Katedra Technologii Żywności i Żywienia, UE we Wrocławiu
- dr inż. Ewelina Książek - Katedra Agroinżynierii i Analizy Jakości, UE Wrocław
- mgr Natalia Konik - Poradnia Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego, we Wrocławiu
- mgr Michał Wojtoń - Poradnia Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego, we Wrocławiu
Zapisy zamknięte.
Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.
Załóż konto