Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności

rekrutacja_z2425

Semestr zimowy 2012/2013, letni 2012/2013

Cena
5 000,00 zł

Cele i charakterystyka studiów

• przekazanie słuchaczom wiedzy na temat jakości zdrowotnej żywności, zapoznanie ich z aktualnymi przepisami prawa żywnościowego oraz międzynarodowymi standardami jakości i bezpieczeństwa żywności dobrowolnymi i obowiązującymi w przemyśle żywnościowym
• przygotowanie słuchaczy do wykonywania działań związanych z projektowaniem, wdrażaniem, utrzymaniem i weryfikacją, auditowaniem systemów HACCP oraz zintegrowanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
• zapoznanie słuchaczy z metodami, technikami i narzędziami doskonalenia jakości ułatwiającymi wytwarzanie wyrobów spełniających potrzeby i oczekiwania konsumentów (pierwsza zasada TQM "orientacja na klienta".

Adresaci

Studia przeznaczone są: dla kadry kierowniczej przedsiębiorstw oraz dla osób bezpośrednio odpowiedzialnych za projektowanie, dokumentowanie, wdrażanie systemów zarządzania jakością na podstawie najnowszych standardów jakości system HACCP oraz ISO 22000.

Słuchacze po ukończeniu studiów podyplomowych otrzymują:
• świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
• certyfikat auditora wewnętrznego w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
( po zdaniu egzaminu i wniesieniu opłaty 60 zł).
Certyfikaty nadaje DEKRA Certification Sp. z o.o. ul. Krakowska 19-23, 50-424 Wrocław

Czas trwania i liczba godzin

2 semestry, 180 godz.

Program studiów

Pobierz program studiów do wydruku

Lp. Nazwa przedmiotu Liczba
godzin
1. Wykład inauguracyjny – Jakość w ujęciu filozoficznym i ekonomicznym 2
2. Kształtowanie warunków jakości pracy w nowoczesnym przedsiębiorstwie 2
3. Rola kierownictwa w zarządzaniu jakością 2
4. Żywność jako surowiec biologiczny, jej trwałość w aspekcie poszczególnych etapów produkcji 4
5. Zagrożenia żywności 3
6. Monitorowanie etapów w produkcji żywności (tracebillity) 4
7. Unijne Prawo Żywnościowe 6
8. Krajowe przepisy prawne 4
9. Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu logistycznym 4
10. Procesowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem 4
11. 8 zasad zarządzania w systemie jakości ze szczególnym wyróżnieniem I - orientacja na klienta 4
12. Filozofia TQM a zarządzanie jakością 6
13. Normalizacja, akredytacja i notyfikacja 5
14. System jakości wg PN-EN ISO 9000:2006 4
15. Zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne w przetwórstwie żywności 4
16. Żywność genetycznie modyfikowana jako ryzyko zagrożeń 6
17. Skład chemiczny żywności - podstawowe składniki 6
18. Analiza instrumentalna składników żywności 6
19. Dodatki do żywności 6
20. Program warunków wstępnych w systemie HACCP 6
21. Charakterystyka etapów i procedur HACCP 6
22. System zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000:2005 6
23. Dokumentacja systemu jakości i bezpieczeństwa żywnościowego 8
24. Opakowania w zapewnieniu gwarantowanej jakości 4
25. Walidacja i weryfikacja 4
26. Elementy systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 4
27. Zarządzanie bezpieczeństwem informacji w przedsiębiorstwie 8
28. Doskonalenie systemów bezpieczeństwa żywnościowego 10
29. Certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem wg ISO 22000:2005 8
30. Audit jakości wg normy PN ISO 22000:2005 8
31. Rachunek kosztów bezpieczeństwa jakości 6
32. Rachunek ekonomiczny jakości 8
33. Seminarium 12
RAZEM 180

Warunki i sposób zaliczenia studiów

• otrzymanie zaliczeń ze wszystkich przedmiotów,
• napisanie i obrona pracy seminaryjnej, zdanie końcowego egzaminu

Organizacja studiów

Studia trwają dwa semestry i obejmują 180 godzin zajęć. Rozpoczęcie planuje się od października 2012 roku.


Zajęcia odbywać się będą w systemie zaocznym - dwudniowe sesje co dwa tygodnie. Ogólna ilość zjazdów po 6 w każdym semestrze. Przewiduje się zajęcia w soboty i w niedziele po 6-8 godzin. Zajęcia prowadzone będą systemem wykładowo-konwersatoryjnym i seminaryjnym.

Kadra dydaktyczna

Cena

5000 PLN

Kontakt i zapisy

Dokumenty przyjmuje i informacji udziela Dziekanat Studiów Niestacjonarnych tel. (071) 36 80 149, fax (071) 36 80 627.
e-mail: dz-iez@ue.wroc.pl
Adres: Ul. Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław, bud.A1, pok.129.

Warunki uczestnictwa w Studiach:
• złożenie pełnej dokumentacji tj. zgłoszenie uczestnictwa w studiach, ksero dyplomu (oryginał do wglądu), kserokopia dowodu osobistego, 2 zdjęcia,
• pokrycie kosztów uczestnictwa.
• osoby zainteresowane podjęciem studiów podyplomowych proszone są o składanie kompletu dokumentów w Dziekanacie Studiów Niestacjonarnych (bud A1, pok.129) celem utworzenia grup administracyjnych. Po zamknięciu grup uczestnicy będą poinformowani o dokonaniu opłaty za studia.

Wymagane dokumenty

  • podanie o przyjęcie na studia
  • formularz zgłoszeniowy (załącznik 1)
  • oświadczenie o pokryciu kosztów (indywidualne lub od pracodawcy – załącznik 2 lub 3)
  • 2 zdjęcia
  • odpis dyplomu ukończenia studiów magisterskich lub licencjackich + kserokopia
  • kserokopia dowodu osobistego (obydwie strony)

Dodatkowe informacje

O dokładnym terminie rozpoczęcia Studiów zgłoszeni kandydaci zostaną poinformowani we wrześniu br. drogą mailową.

Nr konta na które kandydaci mają wnosić opłatę.

Bank Pekao SA nr 23 1240 6814 1111 0000 4938 8642

z dopiskiem SP "Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności".





Powrót

Kontakt

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Centrum Kształcenia Ustawicznego
ul. Kamienna 43-45 
53-307 Wrocław

Znajdź nas na facebooku LinkedIn

wróć do strony głównej UE

Godziny otwarcia:

poniedziałek - piątek 
7:30 - 15:30

sobota
8:00 - 15:00

Kursy i szkolenia

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu Republic of Poland

Logowanie

Nie pamiętam hasła

Nie masz konta?

Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.

Załóż konto
×

Przejdź do...

Moje konto