Zarządzanie firmą w rolnictwie i przetwórstwie żywności

online__24_


Semestr zimowy 2016/2017, letni 2016/2017

Rekrutacja do
Rekrutacja zakończona
Data uruchomienia
Studia odwołane
Cena
4 500,00 zł

Cele i charakterystyka studiów

Studia obejmują wybrane aspekty zarządzania w przedsiębiorstwie, uwzględniając jednocześnie specyfikę branży. Program studiów ukierunkowany jest na rozwój zarówno kompetencji twardych, jak i miękkich, dzięki czemu słuchacze mają możliwość skorzystania z kompleksowej oferty kształcenia i doskonalenia zawodowego.

Cele studiów są następujące:

  • dostarczenie słuchaczom wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem w wymiarze operacyjnym i strategicznym oraz uwarunkowań funkcjonowania agrobiznesu;
  • kształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z praktyką, w tym stosowania metod, technik i narzędzi stanowiących instrumentarium współczesnego menedżera;
  • podnoszenie kompetencji społecznych słuchaczy w zakresie kreatywnego myślenia, asertywności, negocjacji i pracy zespołowej.

Stosowane metody dydaktyczne wprowadzą słuchaczy w obszary rozwiązywania rzeczywistych problemów, wyzwalając kreatywność myślenia i działania. W konsekwencji studia te umożliwiają zdobycie niezbędnej wiedzy, zarówno teoretycznej jak i praktycznej, w zakresie nowoczesnego podejścia do zarządzania w przedsiębiorstwach z obszaru agrobiznesu.

Adresaci

Studia adresowane są do osób zajmujących lub przygotowujących się do zajmowania stanowisk kierowniczych w podmiotach z obszaru rolnictwa i przetwórstwa żywności (agrobiznesu). W szczególności zapraszamy obecnych lub przyszłych pracowników:

  • przedsiębiorstw z zakresu zaopatrzenia rolnictwa i przemysłu spożywczego;
  • gospodarstw, grup producenckich, spółdzielni i innych podmiotów zajmujących się produkcją rolną, a także rybołówstwem czy leśnictwem;
  • firm produkcyjnych, handlowych i usługowych działających na rynku rolno-spożywczym.

Czas trwania i liczba godzin

2 semestry, 160 godz.

Program studiów

Lp. Nazwa przedmiotu Liczba
godzin
1. Wprowadzenie do zarządzania przedsiębiorstwem 8
2. Podstawy wiedzy o przedsiębiorstwie i przedsiębiorczości 8
3. Rolnictwo i przetwórstwo żywności – współczesna koncepcja agrobiznesu 4
4. Rynek produktów rolno-żywnościowych – trendy, perspektywy i wyzwania 8
5. Polityka rządu i UE w obszarze agrobiznesu 8
6. Instytucjonalne i finansowe wsparcie przedsiębiorstw agrobiznesu 8
7. Innowacyjny i ekologiczny agrobiznes 8
8. Bezpieczeństwo żywnościowe 8
9. Metody i narzędzia planowania i podejmowania decyzji 8
10. Wybrane aspekty zarządzania zasobami ludzkimi 16
11. Analiza strategiczna przedsiębiorstw agrobiznesu 16
12. Wybór strategii działania 8
13. Badania marketingowe w agrobiznesie – metody, narzędzia i techniki 16
14. Biznesplan 16
15. Zarządzanie czasem i stresem w pracy 8
16. Trening kreatywności i asertywności 8
17. Negocjacje w biznesie 4
RAZEM 160

Warunki i sposób zaliczenia studiów

Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów jest:

  • zaliczenie wszystkich przedmiotów na podstawie wymagań ustalonych przez poszczególnych prowadzących (m. in. obecności, projekty);
  • uzyskanie pozytywnego wyniku egzaminu końcowego (forma: odpowiedź ustna na pytania obejmujące cały zakres przedmiotowy studiów; zestaw składający się z ok. 50 pytań jest znany słuchaczom przed egzaminem).

Organizacja studiów

  • Studia organizowane na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym
  • Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym, w soboty i niedziele, w godz. 9:00-16:00
  • Liczba zjazdów wynosi ok. 10 - 12
  • Zajęcia odbywają się w salach dydaktycznych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu (ul. Komandorska 118/120, ul. Kamienna 43-59)
  • Słuchacze otrzymują zestaw materiałów szkoleniowych dostosowany do tematyki wykładów i ćwiczeń
  • Studia obsługiwane są przez platformę internetową, na której zamieszczane są materiały dydaktyczne oraz wszystkie niezbędne informacje dla słuchaczy

Kadra dydaktyczna

Doświadczona kadra dydaktyczna studiów składa się z pracowników naukowo-dydaktycznych Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, przedstawicieli praktyki gospodarczej i instytucjonalnej, certyfikowanych trenerów biznesu oraz psychologów.

Kierownictwo i opieka naukowa

Kierownik

dr inż. Małgorzata Matyja
tel. 71 36 80 805
e-mail: malgorzata.matyja@ue.wroc.pl
pok. 30, bud. D

Cena

4500 PLN

Kontakt i zapisy

mgr Agnieszka Łazikowska Centrum Kształcenia Ustawicznego tel. 71 36 80 452, e-mail: agnieszka.lazikowska@ue.wroc.pl pok. 4, bud. CKU, ul. Kamienna 43-59, Wrocław

Terminy

Termin zakończenia rekrutacji: 2016-10-31

Wymagane dokumenty

  • podanie o przyjęcie na studia
  • formularz zgłoszeniowy (załącznik 1)
  • oświadczenie o pokryciu kosztów (indywidualne lub od pracodawcy – załącznik 2 lub 3)
  • odpis dyplomu ukończenia studiów magisterskich lub licencjackich + kserokopia
  • kserokopia dowodu osobistego (obydwie strony)
  • Dla obcokrajowców z UE oraz kandydatów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych nie z polskich uczelni dodatkowo wymagane:
  • - oryginał dyplomu ukończenia studiów MA bądź BA
  • - tłumaczenie przysięgłe dyplomu
  • - apostille
  • - tłumaczenie apostille

Zapisy zamknięte.

Powrót

Kontakt

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Centrum Kształcenia Ustawicznego
ul. Kamienna 43-45 
53-307 Wrocław

Znajdź nas na facebooku

wróć do strony głównej UE

Godziny otwarcia:

poniedziałek - piątek 
7:30 - 15:30

sobota
8:00 - 15:00

Kursy i szkolenia

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu Republic of Poland

Logowanie

Nie pamiętam hasła

Nie masz konta?

Zapisy na studia i szkolenia wymagają posiadania konta. Kliknij poniższy przycisk, by przejść do formularza rejestracji.

Załóż konto
×

Przejdź do...

Moje konto